Austria - Ausztria
Wien - Vienna - Bécs Salzburg Hallstatt
Selected photos - Vienna - Bécs Ausztriában számtalanszor jártam, mégis rendkívül kevés fotót találok róla és azok is annyira rendezetlenek, hogy időbe fog telni, mire eligazodok az "egyéb helyszínek" között.

Az ismerkedésünk csöppnyi gyerek koromban kezdődött, amikor Apám kirándulásra vitte a családot az akkor elérhetetlen távolságra tűnő Wienerneustadtba (Bécsújhely), ahol távoli rokonaink laktak. Az utazás rendkívüli izgalom és örökre bevésődött élmény volt, különösen két dolog: a rokon pedagógus házának (lakásának?) gazdag szépsége és a vidám háztetők sora, amikre a házból rá lehetett látni.

A II. világháború végén Ausztrián keresztül menekültünk teherautón a mostani német határvidékig, Bécset délre megkerülve. A városok, amiken akkor nyilván áthajtottunk, nem maradtak meg az emlékezetemben, csak a Bécs melletti hegyek, majd jóval messzebb egy ligetes, ahol huzamosabban (fél napot?) tartózkodtunk.

Bécsbe mind egyszerű turistaként, mind üzletemberként rendszeresen jártam, odáig jutottam, hogy a kocsi kormányára fogott térképpel a nehezen követhető egyirányú utcákban is sikerrel eveztem. Nem tartom szenzációsnak a várost, eleinte meglepett, hogy Budapestnél kisebb, meg hogy alig hagyja el az ember a szigorúan vett központot, kopottas házakat, vak portálokat talál, amit szocialista hagyománynak hittem addig. Aztán hasonlóságokat is felfedeztem, a Dunapartot például. Lassan összemelegedtünk, a volt nagyhatalom kormányzati épületei természetesen pompázatosak, a gazdagságon kívül a muzeális-kulturális értékek is kiemelkedők, bár nem vetekszenek - úgy vélem - Párizs, London és a spanyol volt hatalmi központok szépségével és értékeivel. Mintha Európa második sorában járna az ember. Schönbrunn Versailles-t juttatta eszembe és az előbbi hátrányára. A városközpont azonban nyugodt rendjével, kiemelkedő szépségű épületeivel és nagyon gazdag múzeumaival állandó vonzerő. Nézzünk csak körül! Az Operaház például mindig ámulatba ejt, méreteivel elsősorban (a budapestit egyszerűen elnyelné), de szépnek is találom. Ha pedig az ember tudja, hogy Bécs a világ zenei központjai között az első 3-5 között lehet és felsorolja a legnagyobb karmesterek nevét - Mahler, Strauss, Krauss és von Karajan -, akik vezették ezt a zenei központot, csak meghajolni tud az épület előtt. Ugyancsak fontos zenei otthona a városnak a Muzikverein, amelyikben a Bécsi Filharmonikusok működnek és akiket a legjobb zenekarok között tart számon a világ. Ha már a zenénél tartunk, ajánlom mindenkinek, nézze meg a bécsi muzsika egyik feledhetetlen mesterének, Johann Strauss-nak a szobrát, a bájos Denkmal-t.  A Belvedere palota nemcsak szinte bejárhatatlan múzeumként jelentős, hanem mint a bölcs politizálás egyik szimbóluma is: itt írták alá ugyanis a nagyhatalmak és Ausztria 1956-ban az országot függetlenné nyilvánító egyezményt. Ha valaki az osztrák festők iskolájával kíván ismerkedni, feltétlenül látogasson el ide és ne bánja, ha sorba kell állnia, Klimt és Kokoscha, de az egész gyűjtemény is megéri.

Folytatás >>>

Selected photos - Salzburg, Hallstatt
Other places 1 Other places 2
Other places 1 - Más helyszínek 1 Other places 2 - Más helyszínek 2 Skiing - Sí
Links

AustriaCom

AustriaAt

Austria-Tourism

Republic of Austria

Nationalparks Austria

Golf in Austria