- Winston Churchill: Golf is a game whose aim is to hit a very small ball into an even smaller hole, with weapons singularly ill-designed for the purpose.

Read more jokes...

PLAY an amazing GOLF GAME online on our site!

Webcam in St. Andrews

Where can I play  GOLF in Hungary ?  

WIN! If you are able to make the same attraction! Download video!

Handicap, oh handicap!  Linkek, amelyek segítséget nyújthatnak klubuk handicap-kezelésének megoldásában.

*

New:

15 Reasons to Play Golf

Golf is a crazy game. Sorry, golf, it is not you that is crazy, but all those who play golf! Including myself, certainly.

You hit a small ball with a stick (sorry, club), using extremely complicated grip, taking a position 9o degrees turned off the direction of the fairway (rarely fair to the player), the ball flies away from you (if it flies at all), mostly into rough (high grass, bushes) or into deep forest, you hit it again from a definitely hopeless position (lie) and you know it will fall into water or sand, if there is any hazard (nice expression, isn’t it?) between you and the green….. (read more)

 

  The History of Golf

The history of mankind is dated from the moment one of our ancestors made the first stone axe and hit his fellow human being with it. (Professor of history, Hungary.)

The history of golf is counted from the moment a mad Dutch shepherd made the first leather ball and hit it with his stick.

The ball and the stick were taken to England by an English traveller, then by some crazy Englishmen to Scotland. The Scots proved to be even more crazy than their neighbours from the Southern plains and made a sport of this game on their hills. A sport that occupied half of their life.

One of the kings of Scotland forbade to play this game in the 15th century, because it drew the attention of the young people of his country away from the military exercises.

The rest of the history is not very interesting.

Someone from the USA made the mistake of taking a ball home and the stupidity was spread more rapidly than alcohol some time earlier.

Then – I suppose - the Japanese learnt golf from their occupants after the Second World War and they soon started building stadiums, the half of which were open sites. The half-stadiums were converted into driving ranges of several floors. It is considered that such a stadium is equal to a hundred of golf courses.

Now the craze is swallowing the ex-social part of Europe as well, adding more and more unfortunate people to the army of fighters for better hits.

A golf őrült játék! Bocs, golf, nem te vagy őrült, hanem akik játszanak. Magamat is beleértve, természetesen.
Megütsz egy picinyke labdát egy bottal (elnézést, ütővel), elképesztően bonyolult fogást akalmazva, 90 fokkal elfordulva a fairway-nek nevezett pályaszakasz irányától (a fairway minden, csak nem fair a játékossal szemben), a labda elrepül tőled (ha repül egyáltalán), többnyire rough-ban (magas fű, gaz, bokrok) landol vagy sűrű erdőben, elütöd újra, abszolút reménytelen pozícióból (pozíció = lie = fekvés, de ki látott már békésen fekvő labdát, mind beássa magát!) és pontosan tudod, hogy vízbe vagy homokba fog esni, ha van hazard (hazárd, jó szöveg, nem?) közted és a green között…
Ha vízbe esik, megengedett, hogy megkeresd és természetesen keresni fogod, nem azért, mert az a labda átkozottul drága, hanem mert az idegeid már a robbanás határán vannak. Sohasem találod meg, tehát veszítesz egy labdát, de ez nem elég, egy pontot (büntetést) hozzá kell adnod az (amúgyis rossz) eredményedhez és új labdát kell "ejtened" pontosan olyan rossz helyzetben, mint amilyen az előző volt….
Ha homok-bunkerbe esik, az érzés, hogy teljesen hülye vagy nem elég, meg is büntetnek miatta (nem érintheted, kóstolgathatod a homokot az ütővel, meg egyebek). A harmadik ütéssel evickélsz ki a bunkerből és véged van.
Nem adhatod fel a játékot, mert ennek az egyértelműen bölcs döntésnek a választása, amely egycsapásra véget vethetne a szenvedéseidnek, szégyenteljes lenne. Szégyen a pályát káromkodva, a botot (ah, ütőt) eldobva vagy a talajt és a bokrokat csapkodva vele ballagni a klubház felé: nem tekintenének többé sportolónak, a szürke társadalom hétköznapi, bölcs, nyugodt, türelmes tagjává degradálódnál. Nem engedheted meg magadnak, hogy szégyenben maradj a körülötted csellengő hölgyek és más minőségű lusta nézelődők előtt.
A vázolt megszégyenülés folyamatán 18-szor esel át és az egyetlen dolog, ami megment az öngyilkosságtól, a 19. lyuk, a kocsma. Nem kell magyaráznom, miért mennek olyan jól ezek a kocsmák.
Sokadszor megesküdsz, hogy nem érintesz többé semmit, ami bothoz, ütőhöz, vagy focilabdánál kisebb golyóbishoz hasonlít és pityókásan botladozol haza.
Két-három nap múlva úgy érzed, szükséged van barátaid bátorító mosolyára, veszel egy zsák aranyból készült labdát és elkezded tervezgetni a következő hétvégi játékot.
Van egy remek angol mondás, amit a golfra gondolva alkottak meg: "Az ostobaság korlátlan!"
(Ha nem hiszed, olvass bele golf-vicceinkbe.)
Ha nem érted a golf csodálatos szakzsargonját, megsúgom, láttam egyszer a golf körül pörgő angol filmet, amit a lökött szinkron-csapat izzadva megmagyarított. Életemben nem röhögtem olyan jót, mint a magyar golf-nyelven.