Építészet, városok, egyéb látnivalók, turizmus

 

India legszebb emlékei az építészetiek. Hogy illusztráljam, milyen mélyen tud hatni India építészete arra, hogy az ember a világ más építészeti csodáit miként értékelje, emlékezetembe idézem, mennyire negatív módon lepődtem meg, amikor első szabadságra utazásom alkalmával megláttam Egyiptom piramisait és az athéni Acropolis-t. Ezek az egyébként valóban szép és híres emlékek egyszerűen elhanyagolhatóaknak tűntek az indiai Tadzs, Agra Fort (Erőd), Fatehpur Szikri, Ellora és Adzsanta mellett. Nem a piramisok és az Acropolis bűne ez, hanem a lényegesen nagyobb hatásé, amit az indiai csodák látványa okoz.

Magyar látogatóink részére szívből ajánlom Baktay Ervin remek könyvét, “India művészetét”, ami tudományos mű, de élvezetes nyelven megírva, átfogó, tömör, kis részletekkel is foglalkozik, ha azoknak van jelentősége. Nem fogják tudni félretenni a könyvet.

Ezt követően nézzék át a következő web-oldalakat:

www.templenet.com - indiai templomok részletes ismertetője, több templomé, mint amennyit valaha is meg tudna nézni,

www.indianmonumentsportal.com - kifejezetten műemlék-turizmussal foglakozó lap,  tömör leírásokat ad India fontosabb műemlékeiről

www.123India.com/regional/cities - 87 város! (kalauz-jelleggel tájékoztat)

www.greatbuildings.com/places/india.html - szép fotókkal kísért rövid ismertetők és irodalom-jegyzékek

www.ne.jp/asahi/arc/ind/engl.htm - ez a lap - "The Architecture of India and Takeo Kamiya" kétségkívül felülmúlja a legtöbb indiait. A japán építész alapos kutatásainak eredményeit adja közre.

Ha fotókat keres:

www.Photo-India.com

http://members.tripod.com/~IMAGE_INDIA/index.html - 'Image-India', Shishir Thadani művészi gyűjteménye.

Kiváló turizmussal foglalkozó lapok, igen hasznosak lehetnek építészeti emlékek kereséséhez is: 

www.indianvisit.com 

http://travelogue.indiantravelportal.com

http://www.diatravel.com/

Egy rövid felsorolás adok regionális web-lapokról, illetve segítség ahhoz, hogy egyes városokat, helyszíneket gyorsan megtaláljanak.

Udaipur:

www.udaipur-hotels.com

Adzsanta és Ellora:

http://witcombe.sbc.edu/ARTHLinks3.html#india  - a neves amerikai proesszor, C.E. Witcombe csodálatos lapjának India oldala, mindenkinek a figyelmébe ajánlom!

www.citr.ece.uvic.ca/icpwc97/caves.html,

Chennai (Madras), Tamil Nadu:

www.chennaionline.com - kiváló!

www.tn.gov.in – hasonló “állam-oldalak” létezhetnek más indiai államoknál

Kerala:

www.keralatourism.org

Néhány további web-oldal, amire érdemes időt fordítíni:

A 'LycosTravel'  India oldala,

Yahoo!India 

Nem osztjuk meg Önökkel most a benyomásainkat azokról a városokról és egyéb látnivalókról, amelyeket láttunk. Az Indiában töltött évekről külön írunk, három kötetnek megfelelő felosztásban: Delhi (kész), Bombay (rövidesen befejezem) és Kalkutta. Az ezekből a városokból tett kirándulásainkról is írunk, természetesen.