Földrajz (Természet)

Vegyen elő egy India-térképet, vágja ki, tegye rá azonos léptékű USA+Kanada- vagy Európa-térképre és meg fog lepődni, milyen hatalmas ez az ország. És tengerekkel van körülvéve három oldalon és a világ legmagasabb hegyeivel északon. Zsák. A megszállók többségének magas hágókat kellett leküzdenie, mielőtt Indiát részben vagy teljesen megszállták, egyedül a britek érkeztek tengeri úton.

Javaslom, hogy a Nagykövetség lapjának földrajzát olvassák el, hacsak nem akarják ezt a témakört részletesen tanulmányozni.

Buja monszun-erdőkre, igen gazdag természetre számítottam és csalódtam: az ország nagy részét silány növényzet borítja: kis, göcsörtös fák, bokrok, kiszőkült fű, a megművelt földek porzanak. Óriási sivatagok vannak, amelyek területe évente 1%-al bővül.

Ennek az általános benyomásnak az ellenére az ország szép: gazdag erdőségekkel lehet találkozni több vidéken: a Himalája völgyeiben, kasmírban, a déli (trópusi) államokban, Tamil Naduban és Keralában, Gudzsarat hegyes vidékein. Rendkívül érdekes a banjafa-csoportok labirintusát látni. A fa léggyökerei felnőve törzsekké válnak és a facsoport így araszolva nő. Egyetlen fa átmérője elérheti a 150 métert. Szerencsém volt egy napot Dardzsilingben tölteni, amelynek völgye fantázia-világ, gazdag erdők a lejtőkön, a város úgy ül a hegyoldalon, mint egy teáscsésze, fehér felhők száguldanak feléd elképesztő lényekként és hirtelen betakarnak, mintha köd ülne rád. Másnap reggel felkelsz és teljesen más természet fogad: tiszta a levegő, élesek a kontrasztok, a Kancsendzsunga (a Himalája második legmagasabb csúcsa) hósipkája békésen füstölög, miközben a színe vérvörösről sárgára, majd vakító fehérre vált, amint a nap a hegyek fölé emeli a fejét. Hihetetlen szépség!

Apropos, a helyi őslakos lepcsák teremtés-legendája így hangzik: Isten hógolyót gyúrt a Kancsendzsunga hósüvegéből, a jobb kezében tartotta és így szólt: légy férfi. És megszületett az első férfi. Majd másik hógolyót gyúrt ugyanonnan, a bal kezében tartotta és szólt: légy nő. És megszületett az első nő.

Hm, mi úgy hisszük, porból és csontból (oldalborda) teremttettünk, Indonézia egyes vidékein (ha jól emlékszem) halból származtatják magukat az őslakosok, a lepcsák szerint hóból gyúrattunk. Kinek van igaza? (Szerintem egyikünknek se, mindezek a legendák szép mesék.)

Ó, milyen messze keveredtem ezeknek a “megjegyzéseknek” az eredeti tárgyától! Remélem, nem bánják, ha így hagyom, ahogy van. Végül is nem tudós vagyok.