Megjegyzések az India témánkhoz

 

 

Néhány megjegyzés, mielőtt elkezdünk a témáinkkal foglalkozni:

Annak ellenére, hogy tudatában voltam az indiaiak nagyszerű képességeinek a számítástechnika és különösen a programozás területén, most mégis meglepetve tapasztalom, hogy az indiai témakörökkel foglalkozó web-oldalak száma átfoghatatlan, hogy ne említsem a hihetetlenül jó minőségüket. Kiválaszt az ember egy témát, mint mondjuk az ellora-adzsantai sziklatemplomokat, azt várja, hogy néhány oldal bukkan fel csupán és 77-el találja magát szembe. Keresgél az ember az indiai zene témakörében és az oldalak ezreivel találkozik.

 

Amikor beszűkíti a témát az indiai klasszikus zenére, még mindig százával kell az oldalakat átnézni, hogy a szerkesztő eldöntse, melyeket ajánlja a látogatóknak.

Nappalokat és éjszakákat töltöttem web-oldalak tanulmányozásával. Látva, hogy ezeknek a szép virágoknak a csokra túl nehéznek fog bizonyulni, közel voltam ahhoz, hogy elejtsem a mások által komponált web-oldalak felhasználásának gondolatát, amikor Indiáról akarunk beszélni. Csak India-szeretetem és azon témákkal kapcsolatos ismereteim korlátozott volta, amelyek nélkül értelmetlen igyekezet lenne átfogó képet festeni Indiáról, késztetett a folytatásra.

Arra is fontos az olvasók figyelmét felhívni, hogy India-ismeretem főként két – a messze távolba tűnt – rövid időszakból ered (1974-78, amit Bombayban töltöttem és 1982-85, amit Kalkuttában). Az India-lapok többsége nagyon fiatal, a legutóbbi 5-7 év termése és ezeket indiaiak építik, kezelik. A hivatali munkám nem tette lehetővé, hogy sok időt töltsek ennek a csodálatos világnak a tanulmányozásával; az indiai web-lapok szerzői viszont az ország talajának, fantasztikus isteneinek, szokásainak szülöttei, a gondolkodásmódjuk különbözhet, kell hogy különbözzék az enyémtől.

Hallgassanak rájuk és bocsássák meg a hibáimat.

Számunkra, magyarok számára a legjobb indiai lap az “India Nagykövetsége Budapesten” ( www.indianembassy.hu). Kétnyelvű, angolul és magyarul szól a látogatóhoz, tömör, az alapokra és legszükségesebbekre mutat rá, minden látogatónak ajánlom, külföldieknek is.

Két kiváló oldal, a www.123India.com és a www.IndiaMart.com , deklarálják vagy nem, hogy “business-site-ok, főként az üzleti lehetőségekkel foglalkoznak. Az általános lapokhoz azért soroltam őket, mert igen jók India egyéb aspektusait tárgyalva is.

A www.DiscoverIndia.com , www.India-today.com és www.IndiaWorld.com kimerítő láncai a lapoknak, napokig lehet tanulmányozni őket, belefáradva, de sohasem unatkozva.

Kettő a lapok közül, a www.indiawebchakra.com és a www.webindia.com közel 100 városra nyit kaput külön-külön, számomra hihetetlen módon, aki 1976 körül Bhujba látogattam, aminek a kapuját este 10-kor kulcsra zárták és csak másnap reggel nyitották ki. És ez a városka ma a Hálón van?!

Ha nem lenne megelégedve azzal, amit e fentebb megadott lapok nyújtanak, klikkeljen a www.bestindiansites.com –ra vagy a www.satyamonline.com –ra és egy sor új lap nyílik meg Önnek, többségükben valóban élvezetesek.

Magyar látogatóinknak ajánljuk a Heti Világgazdaság lapját is: www.hvg.hu

Ne gondolja, hogy a lapok bármilyen sokasága helyettesítheti a látogatást Indiába vagy még kevésbé a hosszabb indiai tartózkodást. India egyike azon országoknak, ahol élni kell ahhoz, hogy elhiggye (vagy akkor se higgye el) az ember, hogy egyáltalán létezik, hogy ilyen mély különbség lehetséges ember és ember között, kultúrák, vallások, a létező és nem létező világról gondolkodás között.

Nem vagyok India nagykövete, de ajánlanom kell Önöknek: menjenek és győződjenek meg róla!