Zene és tánc

 

Kizárólag klasszikus indiai zenével és két klasszikus tánccal foglalkozunk.

Az okok egyszerűek: egyáltalán nem tudtam élvezni India könnyűzenéjét (főként filmzene) és a kiválasztott két tánc jó keresztmetszetet ad arról, mit fejeznek ki az indiaiak táncaikkal (legalábbis reméljük).

Ami a klasszikus zenét illeti, igyekeztem megérteni, megtanulni, mik az alapjai, de azt hiszem jobb, ha azokat a weblapokat tanulmányozzák és hallgatják, amelyeket ajánlani fogunk.

Két hosszú előadást (a hivatalos neve is ez: long session) hallgattam meg, amelyek a késődélutáni órákban kezdődnek és non-stop folynak másnap délelőttig. A legjobb előadóknak is csak az érdekesebb futamait tudtam élvezni.

Rövid futamokat hallgathatnak a következő web-oldalon:

www.Indiatimes.com - Jukebox - classical 

Remélem ismét meg tudom Önöket lepni, ezúttal azzal a hírrel, hogy az egyik legjobb, az indiai klasszikus zenével foglalkozó weblap minden bizonnyal a magyar www.rimpa.net , a Kozma András vezette Calcutta Trio oldala. A Trioval akkor találkoztam, amikor Kalkuttában dolgoztam és a Trio – fiatal magyar rajongói az indiai zenének – tanulni érkezett oda. Figyelemmel kísértem az együttes felfelé ívelő pályáját, sokat hallottam róluk, de csak most jutott el igazán a tudatomig, hogy ők kell legyenek a legjobb – ha nem az egyetlen -, az indiaiak számára külföldi zenészek, akik a klasszikus zenét magas szinten adják elő. És ugyanúgy meglepett, hogy kiváló weblap tervezőknek és építőknek is bizonyultak. Ha veszik a fáradságot és tanulmányozzák a rimpa-t, elragadtatással fognak tanulni ebből az alapos munkából. Gratulálunk Kozma úrnak és társainak az idegen művészet ilyen sikeres interpretálásához és a nagyszerű oldalhoz.

Nem kell mást tennem most, mint megadnom négy további weblapot, amelyek mindegyike több továbbihoz vezet el. Napokat tölthetnek az indiai zene tanulmányozásával, nem lépve ki az eddig ismertetett oldalak köréből.

www.makar-records.com , amelyik az “Indian Music Links – Webring” tagja,

www.indianmelody.com/indmusic.htm - “Indian Classical Music Links”,

www.saregama.com , egy e-commerce lap, de Juke Boxa élő zenét ad,

www.saigan.com/heritage/  > Indian Heritage > Music

***

Évek teltek el, mígnem váratlanul megkeresett Tóth Szabolcs és pár sor kíséretében a figyelmembe ajánlotta a saját weboldalát. Idézem a fontosabb sorait:
"Szeretném figyelmébe ajánlani az oldalamat, amin az indiai klasszikus
zenét magyarázom, 25 interjúval 108 oldalon át: http://raga.hu/ 
Varázslatos! Feltétlenül erre koncentráljon, akit komolyan érdekel az indiai klasszikus zene! (11.04.08)

***

Az indiai klasszikus táncok közül a Bharatya Natyam (Bharata Natya) érdemli a legkomolyabb figyelmet. A tánc főként Tamil Naduban népszerű. Évszázadokon keresztül uralkodói és vallási (lám, nem beszélhetünk egyháziról) támogatásban részesült, mint devidasi-k, templomi táncosok által előadott tánc, a nagy templomok tánca. Mint minden klasszikus tánc, ez is történeteket “mesél el”, amelyeket az indiai hallgatóság könnyen megért, követve az előadó négy kifejezési módszerét: a test mozgását és a kéz gesztikulációt, a táncos énekét, ruházatát és arckifejezését. Külföldi nézők számára az eltáncolandó történetet rövid szöveggel ismertetik előre, könnyebbé téve a megértést.

A tánc első pillantásra furcsának tűnhet, mivel éles mozdulatok nélkül adják elő, de amint hozzászokik a néző a stílushoz, a test és lábak súlyos mozgásához, a kezek szép, ívesen rajzolt “beszédéhez” és a táncosnő nagyon kifejező mimikájához, értékelni fogja a tánc kifejező művészetét és erejét.

Teljesen más zsáner a Kathakali, egy másik dél-indiai állam, Kerala táncdrámája. A tánc a két nagy hindu eposz, a Mahabharata és a Ramajana meséit, epizódjait dolgozza fel és templomokban, teljes éjszakákon át táncolva adták elő korábban. A táncosok férfiak, ruházatuk és arc-maszkjuk egyszerűen fantasztikusan színes, bonyolult és súlyos. Csak az arc kifestése hat órát vesz igénybe, mivel gyakorlatilag maszkot “építenek” az arcra. A táncosokat ifjú korban válogatják ki, mint a balett-táncosokat Európában és évekig oktatják, erősítik őket, hogy megtanulják a bonyolult mozdulatokat és mimikát és hogy a hosszú előadások megterhelését bírják. Ha valami rendkívül szokatlant és izgalmasat akar élvezni, feltétlenül nézzen meg egy Kathakali előadást.

A legjobb Kathakali ismertetőt a www.cyberKerala.com oldalon találtam.

Csak megemlítek három további klasszikus táncot: Kathak, Manipuri, Orissi.

Kiváló web-lap mindezek tanulmányozásához az Artindia.net